23.5.07

H παραλία να ξαναγίνει ελεύθερη για όλους τους πολίτες


Συνεχίζει την απεργία πείνας, για 6η μέρα (23.5.2007) ο δήμαρχος του Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης με αίτημα να σταματήσει η κατοχή της παραλιακής ζώνης από τα συμφέροντα της νύχτας και η παραλία να ξαναγίνει ελεύθερη για όλους τους πολίτες. Στο πλευρό του δημάρχου του "γαλατικού χωριού" ενώνονται καθημερινά όλο και περισσότεροι πολιτικοί, άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, ενεργοί πολίτες. Ωστόσο η κυβέρνηση εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα και να μην αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία για να μπει τέλος στην ασυδοσία που κυριαρχεί στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού.

Κάγκελα και συρματοπλέγματα, τεράστια "νυχτομάγαζα", πλαζ που έχουν εξελιχθεί σε μικρά "κράτη" για τα οποία χρειάζεται κανείς να χρυσοπληρώσει τη "βίζα". Αυτή είναι η σημερινή εικόνα της παραλιακής ζώνης του Σαρωνικού, από την Πειραϊκή ως τη Βάρκιζα.
Στο Ελληνικό, όπου ο δήμαρχος Χρ. Κορτζίδης έχει ξεκινήσει απεργία πείνας, η κατάσταση είναι απελπιστική, ενώ το μέλλον διαγράφεται ακόμη πιο ζοφερό. Σχεδόν το σύνολο της παραλίας αυτού του παράκτιου κατ' όνομα μόνο δήμου είναι κατειλημμένο από τεράστια κέντρα διασκέδασης ή αποκλεισμένο με κάγκελα από το αθλητικό κέντρο του Αγ. Κοσμά, με αποτέλεσμα να μένουν ελάχιστα μέτρα ελεύθερα για τους πολίτες. Μάλιστα, στα σχέδια είναι το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας να μετατραπεί σε μαρίνα για τον ελλιμενισμό 1.000 ιδιωτικών σκαφών κα να χτιστούν άλλα 56.000 τ.μ. -ήδη είναι δομημένα 9.000 τ.μ.
Στο Μοσχάτο, οι πολίτες έριξαν πριν από λίγες μέρες τα συρματοπλέγματα που τους κρατούσαν μακριά από την παραλία. Εδώ η εταιρεία "Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε." ανακοίνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο στον δήμο ότι θα του εκχωρήσει 160 στρέμματα και θα κρατήσει 80 για να τα διαχειριστεί η ίδια. Μικρή λεπτομέρεια: Η έκταση που προορίζεται για τον δήμο είναι ουσιαστικά ένας λόφος με μπάζα των Ολυμπιακών Αγώνων. Στα 80 δε στρέμματα που θέλει να κρατήσει, η "Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε." σχεδιάζει να κατασκευάσει γήπεδο 2.500 τ.μ. και χωρητικότητας 3.500 θέσεων.
Στην Καλλιθέα, ύστερα από χρόνια κινητοποιήσεων, ο δήμος απέκτησε έξοδο στη θάλασσα υπογράφοντας πριν από τρεις μήνες μνημόνιο με το ΥΠΕΧΩΔΕ για την παραχώρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων και της ναυταθλητικής μαρίνας που είχαν κατασκευαστεί εκεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Προς το παρόν όμως τα συρματοπλέγματα παραμένουν και το προσωπικό ασφαλείας της "Ολυμπιακά Ακίνητα" ελέγχει την πρόσβαση των πολιτών στο χώρο.
Στα Καλύβια, ο δήμος έχει βιώσει με το χειρότερο τρόπο το ξεπούλημα των ακτών στους ιδιώτες. Μάλιστα, για τις κινητοποιήσεις που έχει κάνει προκειμένου να αποδοθεί η παραλία στους πολίτες, ο δήμαρχος Π. Φιλίππου και το δημοτικό συμβούλιο βρίσκονται σε δικαστική περιπέτεια, αφού από το ξενοδοχείο "Γκραν Ριζόρτ" συμφερόντων Μαντωνανάκη τούς έχει ασκηθεί αγωγή για δυσφήμηση και διαφυγόντα κέρδη. Μόνο που η πραγματικότητα είναι πως η ΕΤΑ Α.Ε. έδωσε στην ιδιοκτησία του επιχειρηματία τέσσερα χιλιόμετρα παραλίας.
Στη Βάρη η παραλία ανήκει στην ΕΤΑ Α.Ε. Η δυτική πλευρά έχει δοθεί σε ιδιώτες, με αποτέλεσμα οι πολίτες να πληρώνουν εισιτήριο 5 ευρώ για την είσοδο στην παραλία, ενώ πρόσφατα μπήκε και είσοδος στο πάρκινγκ. Για την ανατολική πλευρά, λίγο πριν από τις εκλογές του 2004, η ΕΤΑ έστειλε στον δήμο σχέδιο παραχώρησης. Ωστόσο, αν και η δημοτική αρχή συμφώνησε με την παραχώρηση, διαφώνησε με τους όρους που είχε, σύμφωνα με τους οποίους η ΕΤΑ θα μπορούσε να πάρει πίσω όποτε ήθελε την έκταση, ανεξάρτητα από τις επενδύσεις που μπορεί να είχαν γίνει. Έτσι, ακόμη εκκρεμεί η διαδικασία παραχώρησης.
Στον Άλιμο, η είσοδος στην παραλία ήταν τα τελευταία χρόνια ελεύθερη. Πρόσφατα όμως η ΕΤΑ επιχείρησε να κλείσει τους χώρους και να επιβάλει εισιτήριο. Μετά από σειρά διαπραγματεύσεων του δήμου, συμφώνησε να αφήσει ελεύθερα μόνο τα περίπου 700 μ. της παραλίας, ενώ τα υπόλοιπα 1.100 έχουν εκχωρηθεί σε ιδιώτες, οι οποίοι χρεώνουν είσοδο 5 ευρώ τις καθημερινές και 7 το Σαββατοκύριακο.
Στη Γλυφάδα η παραλία πέρασε το 1992 επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Αν και στις τρεις πλαζ υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια ελεύθερη πρόσβαση, ήταν σε άθλια κατάσταση, καθώς δεν καθαρίζονταν από την ΚΕΔ ούτε επιτρεπόταν στο δήμο να αναλάβει εκείνος την φροντίδα τους. Το τελευταίο διάστημα γίνονται διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου και της ΚΕΔ ώστε να επιστραφεί στην Αυτοδιοίκηση μέρος της παραλίας. Πάντως, οι μισθώσεις των νυχτερινών κέντρων που βρίσκονται εκεί λήγουν το 2009, ενώ ιδιαίτερο πρόβλημα δημιουργεί και η ΤΡΑΜ Α.Ε. που έχει διαμορφώσει σε εργοτάξιο μέρος της παραλίας.
Στη Βούλα, τέλος, τα "φιλέτα" της παραλίας -η Α' και η Β' πλαζ- δόθηκαν το 2001 από τον ΕΟΤ σε ιδιώτες και μόνο το πλέον αναξιοποίητο κομμάτι παραχωρήθηκε στον δήμο. Παρά το γεγονός ότι ο δήμος έχει ζητήσει να του παραχωρηθεί το σύνολο της παραλίας, το μόνο που του έχει αναγνωριστεί είναι το δικαίωμα ελέγχου τυχόν αυθαιρεσιών από τους ιδιώτες που έχουν τη διαχείριση των πλαζ. Και εδώ το εισιτήριο είναι τσουχτερό για τους πολίτες -στην Α' πλαζ είναι 5 ευρώ τις καθημερινές και 6 το Σαββατοκύριακο. Η Β' πλαζ παραμένει προς το παρόν κλειστή με απόφαση του δήμου, που δεν επέτρεψε να γίνουν επεκτάσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων από τους ιδιώτες πέρυσι. Εμπόδιο στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών αποτελούν και τα δεκάδες κέντρα διασκέδασης, τα τραπεζοκαθίσματα των οποίων φθάνουν μέχρι το κύμα.

Την πλήρη στήριξη στον αγώνα του δημάρχου και του λαού του Ελληνικού για ελεύθερες παραλίες εξέφρασε ο Αλ.Αλαβάνος. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε, μάλιστα, τους νέους και τις νέες να ρίξουν τα συρματοπλέγματα και να μπουν στις οργανωμένες πλαζ χωρίς να πληρώσουν, για να δώσουν έτσι ένα μάθημα συνταγματικής νομιμότητας στην κυβέρνηση.

"Ως Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς κατ' αρχήν αισθανόμαστε απόλυτα δικαιωμένοι που στηρίξαμε το συνδυασμό με το Χρήστο Κορτζίδη στο δήμο Ελληνικού. Η μάχη που δίνει σήμερα ο δήμαρχος και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, για την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία, είναι μια μάχη που αφορά σε όλο το λαό, και ειδικά στη νεολαία. Ένα κριτήριο πια για το αν είναι κανείς πλούσιος ή φτωχός είναι αν έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στην παραλία, αν έχει δηλαδή έπαυλη στην παραλία, ή αν μπορεί να πληρώσει την είσοδο στις οργανωμένες πλαζ. Αν είναι φτωχός και δεν έχει χρήματα, θα πρέπει να περιοριστεί στη μπανιέρα του σπιτιού του. Εμείς στηρίζουμε πλήρως αυτό τον αγώνα. Καλούμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει το Σύνταγμα, όπου ο αιγιαλός είναι δημόσιο αγαθό, και να το κάνει αυτό γρήγορα, γιατί έχουμε μια απεργία πείνας του δημάρχου. Ζητάμε αυτά τα 60 στρέμματα της πλαζ και της παραλίας να δοθούν στη διαχείριση του δήμου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση. Καλούμε τους νέους και τις νέες να αρχίσουν να ρίχνουν τα συρματοπλέγματα και να αρχίσουν να μπαίνουν στις οργανωμένες πλαζ χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο. Πρέπει να δώσουν ένα μάθημα συνταγματικής νομιμότητας στην ίδια την κυβέρνηση της Ν.Δ.".

της Μαριάννας ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ. Δημοσιεύθηκε στην ΑΥΓΗ την 22.5.2007


Δεν υπάρχουν σχόλια: