18.5.07

Ψήφισμα Συμπαράστασης στο "ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ της ΤΙΜ" από το "Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής"

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον αγώνα του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων ΤΙΜ HELLAS, που έχει γίνει στόχος μιας απαράδεκτης μεθόδευσης από τη διοίκηση της εταιρίας.

Η κίνηση της εταιρίας να ασκήσει αγωγή ενάντια στη «νομιμότητα» του ΔΣ του Σωματείου, καθώς και να ζητήσει τη διακοπή των διαδικασιών μεσολάβησης για την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ) στον ΟΜΕΔ:

- Χτυπάει την ελευθερία του συνδικαλισμού και κατ’ επέκταση όλο το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους.

- Αποτελεί ανοιχτή περιφρόνηση των εργαζόμενων στην εταιρία και ειδικά των μελών του Σωματείου, που έχουν εκφράσει την εμπιστοσύνη τους στο Σωματείο με τη μαζική συμμετοχή τους στις πρόσφατες εκλογές του (που έγιναν καθ’ όλα νόμιμα) και την επανεκλογή μεταξύ άλλων όλων των μελών του προηγούμενου ΔΣ. Ομοίως, το Σωματείο και το ΔΣ του δεν έχουν αμφισβητηθεί από κανένα β’ βάθμιο ή γ’ βάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, ενώ έχουν εκλεγεί κανονικά και αντιπρόσωποι για το ΕΚΑ και την ΟΙΥΕ.

Ο αγώνας εδώ και 2 χρόνια του Σωματείου στην ΤΙΜ για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ είναι γνωστός και ανταποκρίνεται στα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Το ίδιο έχει γίνει γνωστή η αδιαλλαξία της διοίκησης της ΤΙΜ, που για μήνες κωλυσιεργούσε στις διμερείς διαπραγματεύσεις και απαξίωνε τα αιτήματα των εργαζομένων, υποχρεώνοντας το Σωματείο να καταφύγει στον ΟΜΕΔ. Η στάση αυτή της διοίκησης της ΤΙΜ είναι ακόμα πιο απαράδεκτη και προκλητική καθώς στα πάνω από 13 χρόνια λειτουργίας της εταιρίας δεν υπάρχει επιχειρησιακή ΣΣΕ, ενώ ο κλάδος και οι εταιρίες των τηλεπικοινωνιών βρίσκονται στις πρώτες γραμμές της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Αυτή η προφανής προσπάθεια της ΤΙΜ να αποφύγει με νομικά προσχήματα την υπογραφή ΣΣΕ έρχεται να προστεθεί στη συνολική καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων από τους εργοδότες και στην πληθώρα επιθέσεων στα πιο θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων: διαρκής υπονόμευση της κοινωνικής ασφάλισης και της σταθερότητας των εργασιακών σχέσεων, καθήλωση των πραγματικών μισθών με τις πενιχρές αυξήσεις και την ακρίβεια. Είναι ένα ακόμα αντιδημοκρατικό μέτρο ενάντια στα συνδικάτα, όπως η τελευταία επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών και η κήρυξη πολλών απεργιών ως «παράνομων και καταχρηστικών».

Σ’ αυτή την πραγματικά δύσκολη περίοδο, η ενότητα, η αλληλεγγύη και ο αγώνας των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος, πρέπει να σταθούν εμπόδιο στις ορέξεις των εργοδοτών. Καλούμε όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς να εκδηλώσουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στο δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων στην ΤΙΜ και του Σωματείου τους.

- Να μη διακοπεί η διαδικασία της μεσολάβησης στον ΟΜΕΔ. Ο ΟΜΕΔ πρέπει να απορρίψει το αίτημα της διοίκησης της ΤΙΜ και να συνεχίσει τις διαδικασίες για την υπογραφή της ΣΣΕ.

- Η διοίκηση της ΤΙΜ να αποσύρει άμεσα την αγωγή της ενάντια στο Σωματείο και να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με διάθεση ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων των εργαζόμενων στην επιχείρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: