3.5.07

Κοινή Δήλωση Αλέκου Καλύβη (Αν.Πρ.ΓΣΕΕ) & Ηλία Βρεττάκου (Αντιπρ. ΑΔΕΔΥ)

Είναι γνωστή η θέση μας ότι οι οργανώσεις μας πρέπει να διεκδικήσουν το σύνολο της ζημιάς που έχει προκληθεί στα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της διαρκούς καταλήστευσης των αποθεματικών από τις κυβερνήσεις και το κεφάλαιο, με τις υποχρεωτικές χαμηλότοκες ή άτοκες καταθέσεις στην Τράπεζα Ελλάδας, με τα παιχνίδια στο Χρηματιστήριο και τέλος με την υπόθεση των δομημένων ομολόγων.

Το αίτημα πρέπει να προωθείται συνολικά ώστε οι διεκδικήσεις να μη φαίνονται ότι περιορίζονται στο θέμα των δομημένων ομολόγων.

Αυτήν την πολιτική θέση πρέπει να τη μεταφράζουμε σε διεκδίκηση προς την κυβέρνηση και να μην υπάρχει μονομέρεια στο θέμα των ομολόγων. Συνεπώς η ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία θα έπρεπε να είχε διευρυμένο περιεχόμενο.

Είναι κατανοητό ότι το θέμα των ομολόγων είναι άμεσα διεκδικήσιμο και μετρήσιμο και από αυτήν την άποψη η πρωτοβουλία νομοθετικής ρύθμισης είναι σωστή μεν αν και ελλειμματική ενέργεια.

Επισημαίνουμε ότι ο στόχος μας δεν είναι να πληρώσει το δημόσιο, δηλαδή ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή ο φορολογούμενος, τη ζημιά των ταμείων, αλλά όσοι ενδιάμεσοι κερδοσκόπησαν.

Δεν πρέπει λοιπόν, να αγνοείται και η μέθοδος της ανάκλησης, αυτών των προϊόντων από τις ανάδοχες τράπεζες.

Επίσης πρέπει να καλυφθεί το κενό με τα δομημένα εταιρικά ομόλογα που δεν προβλέπεται η αντιμετώπισή τους.

Επιμένουμε στη διεύρυνση της νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε επιπρόσθετα να συμπεριλαμβάνει:

1. τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού με σταδιακή αποκατάσταση της διαχρονικής ζημιάς των αποθεματικών, με ειδικό ποσοστό από τον κρατικό προϋπολογισμό και πόρους από πρόσθετη φορολογία των εισηγμένων στο χρηματιστήριο και επί των χρηματιστηριακών πράξεων.

2. τη κατάργηση της ανασφάλιστης εργασίας.

3. τη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για τον ορισμό και τη σύνθεση των διοικήσεων, την επενδυτική συμπεριφορά και εποπτεία των ταμείων.

Όσο δε γίνεται αυτό, τόσο οι ενέργειες της Γ.Σ.Ε.Ε. – ΑΔΕΔΥ θα έχουν το στοιχείο της μονομέρειας και της αποσπασματικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: