12.5.07

Απεργία 15 Μάη: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Του Αλέκου Καλύβη, Αναπλ.Προέδρου της ΓΣΕΕ

Η απεργία της 15ης Μαΐου, καθώς και οι εξελίξεις στο εσωτερικό της ΓΣΕΕ πυροδοτούν το ενδιαφέρον όσων ασχολούνται με το συνδικαλιστικό κίνημα.

Το συμφωνημένο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης είναι ένα καλό πλαίσιο διεκδικήσεων.
Διατυπώνει το αίτημα της αποκατάστασης της ζημιάς από τα δομημένα ομόλογα με το σχέδιο νόμου που υποβλήθηκε. Ωστόσο, σωστά, δεν περιορίζεται σε αυτό το αίτημα, διότι τα ομόλογα είναι μόνο η τελευταία πράξη του έργου που παίζεται τόσα χρόνια και αφορά τη διαρκή λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλισμένων.
Για αυτό το λόγο τίθεται η απαίτηση μας να δημιουργηθεί ένα ειδικό αποθεματικό, με αντίστροφη πορεία εισροών από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις επιχειρήσεις, μέσω ειδικής φορολόγησης των εισηγμένων επιχειρήσεων στο χρηματιστήριο και των χρηματιστηριακών πράξεων.
Και πάλι δεν στεκόμαστε μόνο στο θέμα των αποθεματικών, διότι έχει μεν μεγάλη αξία το ζήτημα της αξιοποίησης αυτών των πόρων που αποταμιεύονται, αλλά υπάρχουν και τα χρήματα που έπρεπε να μπαίνουν στο σύστημα αλλά δεν μπαίνουν. Διότι υπάρχει η τεράστια εισφοροδιαφυγή των 4,5 δισ. ευρώ το χρόνο, υπάρχουν οι χαριστικές πράξεις για τις υποχρεώσεις των τραπεζών ή για τους οφειλέτες του ΙΚΑ που επιβαρύνουν υπέρογκα το ΙΚΑ και ακυρώνουν την οικονομική του βιωσιμότητα. Υπάρχει επίσης και ο χώρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και ιδιαίτερα το αίτημα για ουσιαστική αύξηση των συντάξεων.
Άρα λοιπόν η κινητοποίηση στην ουσία ανοίγει σαν βεντάλια όλο το ζήτημα του ασφαλιστικού, το ζήτημα της βιωσιμότητάς του, το θέμα της υπεράσπισης του Δημοσίου και κοινωνικού χαρακτήρα τη ασφάλισης, το θέμα των δικαιωμάτων, όπως και αιτήματα για την αμοιβή και την απασχόληση που έχουν επιπτώσεις άλλωστε και στο ασφαλιστικό σύστημα.
Ένα ουσιαστικό μήνυμα ακόμα της απεργίας είναι προς την κυβέρνηση, αλλά και προς όλους τους θέλοντες να κυβερνήσουν και φυσικά στον κ. Αλμούνια, τους οποίους και προειδοποιεί: μη διανοηθείτε να σκεφτείτε οποιαδήποτε αντιασφαλιστική αλλαγή. Δεν έχει κανένας, από όσους ζημίωσαν τα αποθεματικά των ταμείων, το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να ζητήσει οποιαδήποτε χειροτέρευση των ασφαλιστικών όρων. Μακριά λοιπόν τα χέρια σας από τα δικαιώματά μας, τα οποία όχι μόνο δεν πρέπει να συρρικνωθούν αλλά, αντίθετα, να διευρυνθούν.
Μια σημαντική επίσης πλευρά που αναδείχτηκε με αφορμή το θέμα των ομολόγων και εν γένει των αποθεματικών είναι το πώς αυτό το τεράστιο κοινωνικό κεφάλαιο που συγκεντρώνεται θα αξιοποιηθεί υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης και όχι για άλλους λόγους, όπως έγινε μέχρι σήμερα. Διότι η μέχρι τώρα αξιοποίησή του έγινε με στόχο την υποβοήθηση της ανάπτυξης του ελληνικού καπιταλισμού. Είτε ως μέρος της πρωταρχικής συσσώρευσης του καπιταλισμού στην περίοδο της αγροτοβιομηχανικής ανάπτυξης με τις υποχρεωτικές χαμηλότοκες καταθέσεις από το 1950 και μετά είτε στην περίοδο της χρηματιστηριακής και εικονικής του ανάπτυξης από το 1995 και μετά. Το καπιταλιστικό σύστημα στην ουσία αξιοποίησε αυτό το κοινωνικό κεφάλαιο για τη δική του αναπαραγωγή και μετέφερε την κρίση στο ασφαλιστικό σύστημα.
Επειδή όμως, μέσα στον καπιταλισμό ούτε μπορούμε αυτά τα χρήματα να τα βάλουμε στο σεντούκι ούτε να τα ρισκάρουμε στους τζογαδόρικους μηχανισμούς, πρέπει να βρεθούν νέοι τρόποι εξασφαλισμένης αξιοποίησής τους. Ένας τρόπος είναι τα ειδικά ομόλογα ασφαλιστικού σκοπού, τα οποία μπορεί να είναι άμεσα διαπραγματεύσιμα με το κράτος, ωστόσο η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί όσον αφορά το νέο θεσμικό πλαίσιο διοίκησης, εποπτείας και επενδυτικής συμπεριφοράς των ταμείων.
Ας πάμε λίγο όμως στα εσωτερικά της ΓΣΕΕ. Το τελευταίο διάστημα η ΓΣΕΕ αντιμετωπίζει μια εσωτερική κρίση λόγω της στάσης της ΔΑΚΕ που ανέστειλε την λειτουργία της στο προεδρείο. Η ηγεσία της ΔΑΚΕ χρησιμοποιεί αληθοφανή επιχειρήματα και επικαλείται υπαρκτά προβλήματα. Ξεχνά όμως να μας πει ότι είναι συνυπεύθυνη για το καθεστώς μη λειτουργίας της ΓΣΕΕ και αποδυνάμωσης του αντιπροσωπευτικού προεδρείου. Οι πραγματικοί λόγοι όμως αυτής της στάσης της ΔΑΚΕ είναι κυρίως πολιτικοί, διότι ήθελε πιο ανοιχτά να διευκολύνει την κυβέρνηση και αναζητούσε τη δικαιολογία. Από την άλλη πλευρά η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ πολλές φορές παρ' ότι στέκεται πιο αγωνιστικά σε ορισμένα ζητήματα σε σχέση με το παρελθόν, εντούτοις όλο και περισσότερο μπαίνει στον πειρασμό να εκπέμπει ένα λόγο που φαίνεται αιχμάλωτος της τακτικής του ΠΑΣΟΚ.
Η κρίση στη ΓΣΕΕ είναι κρίση διαρκείας. Απλά εναλλάσσονται οι μορφές της. Η κρίση αυτή είναι αποτέλεσμα της χειραγώγησης του συνδικαλιστικού κινήματος από το δικομματισμό, ο οποίος δυστυχώς βάζει συνεχώς το μακρύ του χέρι μέσα στα συνδικάτα.
Τα συνδικάτα πρέπει επιτέλους να απαλλαγούν και από το συμβιβασμό και από τις διασπαστικές πρακτικές.
Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, τα συνδικάτα, πρέπει να κατακτήσουν την αυτονομία τους, τον ταξικό προσανατολισμό τους, τη δημοκρατική τους λειτουργία και κυρίως να "κάνουν βουτιά" στους εργαζόμενους με την έννοια της επαφής και της συναπόφασης των ίδιων των εργαζομένων.
Η απεργία της 15/5 δεν πρέπει να επηρεαστεί από αυτό το εσωτερικό πρόβλημα. Η μαζικότητα και ο δυναμισμός της θα δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και στους κάθε λογής νεοφιλελεύθερους ότι οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν να "πειραχτεί έστω και μία τρίχα" από το ασφαλιστικό. Υπάρχει όμως ακόμη ένα μήνυμα και προς τα συνδικάτα: αρκετά πια με τη γραφειοκρατία, τις εξαρτήσεις και το συμβιβασμό. Είναι καιρός πια να πορευτούμε με αυτόνομα, ταξικά, μαζικά και ενωτικά συνδικάτα.

Δημοσιεύθηκε στην ΑΥΓΗ της 11.5.2007

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Boardroom Bards - Japan's Salarymen Bare Their Souls in Poetry
Poems on pension worries, nagging wives and heated toilet seats are among the winners in this year's competition.
Heated toilet seats, pension worries, nagging wives and neglected children were among the most popular themes among this year's offerings of "senryu", haiku-like verse that take a sideways look at the fears and foibles of the put-upon Japanese white-collar worker, or salaryman.

The Dai-ichi life insurance firm, which has run an annual salaryman senryu contest for the past 20 years, today awarded first prize to a verse that alluded to Japan's collective fear of growing old with a reference to the popular Nintendo brain training games:

Nou nenrei

Nenkin sudeni

Moraemasu

Or, roughly translated: My brain age is already old enough for a pension.

The second-place entry was a tribute to the ubiquitous "washlet" lavatory, tinged with a melancholy only a salaryman can know: The only warmth in my life is the toilet seat.

Third prize went to a bitter commentary on Japanese society's relative affections for middle-aged men and pets. Referring to the widely televised rescue of a stranded dog last November, it laments: How good it is to be a dog: even when trapped on a cliff, someone saves you.

The contest is open to all, although most of the entries are either written by salarymen themselves, or by others who draw on demanding bosses, distant families and money worries for inspiration.

The verse's 5-7-5 syllabic structure is taken from haiku, but unlike the traditional genre, which drip with references to nature, senryu are intended as a semi-humorous take on the struggles of daily life.

The battle of the sexes was a recurring theme this year, as a record number of men belonging to the postwar baby-boomer generation prepare to retire. One poet paints a particularly telling picture of the shifting balance of power in his home:

Hubby: Is there anything for dinner? Wife: There will be if I make it for you Hubby: Alright, I won't trouble you then

Dai-ichi said this year's competition had attracted 23,179 entries and 79,631 online votes. The contest has attracted more than 770,000 entries over the past two decades and the top ten every year are held up as pithy commentaries on the social zeitgeist.

Not surprisingly for men who spend most of their waking hours at the office, marital strife is a common theme. One of the most popular senryu of recent years reads: My wife's nagging is far worse for my health than cigarettes.

Dai-ichi will release a book of poems from this year's contest in December. Previous compilations have become bestsellers.

By Guardian Unlimited © Copyright Guardian Newspapers 2006
Published: 5/14/2007