18.5.07

Ευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Αναδημοσιεύουμε δελτίο τύπου της "Παρέμβασης Αναπήρων Πολιτών" της Τετάρτης, 16.5.2007

"Ένα άκρως νοσηρό φαινόμενο έχει εμφανιστεί στα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, μάλιστα με αυξητική τάση.Συγκεκριμένα, ιδιαίτερα σε εκπομπές τηλεριάλιτι σοου, εμφανίζονται άτομα με αναπηρία τα οποία χλευάζονται, περιγελούνται και ευτελίζονται. Ο ανθρώπινος πόνος, η φτώχεια, οι ελλείψεις στο σύστημα υγείας & πρόνοιας, αποτελούν εμπόρευμα για τους τηλε-καννίβαλους που στο όνομα της αύξησης της τηλεθέασης των εκπομπών τους ισοπεδώνουν και κουρελιάζουν την προσωπικότητα των ανθρώπων. Μάλιστα αυτό που προκαλεί την οργή και την αγανάκτηση κάθε σκεπτόμενου πολίτη είναι το γεγονός πως σε αυτές τις εκπομπές περιφέρουν άτομα με αναπηρία τα οποία δεν είναι σε θέση αντικειμενικά να υπερασπίσουν τα ατομικά τους δικαιώματα και την αξιοπρέπεια τους. Αυτό το φαινόμενο της ντροπής προσβάλλει την κοινωνία στο σύνολο της, καθιστώντας τις ανθρώπινες αξίες σε τηλε-εμπόρευμα.

Καλούμε:

Το Εθνικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο να παρέμβει άμεσα και να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα σύμφωνα με τις αρμοδιότητες του ώστε αυτό το φαινόμενο της ντροπής να αποτελέσει παρελθόν. Ο ρόλος του Θεατή των εξελίξεων σε φαινόμενα αυτού του είδους θεωρούμε πως προσβάλλει αυτή κάθε αυτή την ύπαρξη της θεσμικής αρχής.

Την κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία νομοθετικά μέτρα με δεδομένο το γεγονός πως οι συχνότητες που έχουν παραχωρηθεί στα τηλεοπτικά μέσα αποτελούν δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί μέσα από αυτές να γίνεται ανεκτή η προσβολή και η καταπάτηση της ανθρώπινης προσωπικότητας στο όνομα του κέρδους και της τηλεθέασης.

Τις επαγγελματικές ενώσεις των δημοσιογράφων να καταδικάσουν αυτό το φαινόμενο και να θεσπίσουν την απαραίτητη δεοντολογία η οποία να προστατεύει τα βασικά ατομικά δικαιώματα.

Τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να αναδείξουν το συγκεκριμένο πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις και να συμβάλλουν στην κινητοποίηση της κοινωνίας για την προστασία των πολιτών.

Τον κάθε πολίτη ξεχωριστά με την στάση του να απαξιώσει αρνούμενος να παρακολουθεί τις συγκεκριμένες εκπομπές «τηλεοπτικών σκουπιδιών» δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την απάντηση του σε φαινόμενα τηλε-ανθρωποφαγίας στο όνομα του κέρδους."

Δεν υπάρχουν σχόλια: