4.6.07

Εμείς και οι G8

Μαχητική και μεγαλειώδης η διαδήλωση του Σαββάτου κατά της συνόδου της G8 στο Ροστόκ της Γερμανίας. Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση, ξεπέρασαν κατά πολύ τα 80.000 άτομα ενώ μικροεπεισόδια συνέβησαν στο τέλος της πορείας κυρίως στο χώρο του λεγόμενου "μαύρου μπλόκ". Σημειώνεται ότι είχαν απαγορευτεί οι διαδηλώσεις των ναζί αλλά και η αντιφασιστική στο Schwerin.


Πρωτοφανή τα αστυνομικά μέτρα, τουλάχιστον 16.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Σημειώνεται ότι με σχετική εντολή του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπεύθυνου για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια των G8, έχει ανασταλεί η συνθήκη Σένγκεν και έχει απαγορευθεί η πραγματοποίηση διαδηλώσεων σε απόσταση 2 χλμ., από τον φράκτη που έχει στήσει η αστυνομία. Την απόφαση επικύρωσε το διοικητικό Εφετείο του Greifswald (Mecklenburg-Vorpommern) αναιρώντας αντίθετη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου του Schwerin που είχε επιτρέψει την "ακτινωτή πορεία" της επόμενης Πέμπτης προς το φράχτη του Heiligendamm. Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγαν οι διαδηλωτές ανακάλεσε την σχετική απόφαση. "Απαραίτητη η ασφάλεια, αλλά όχι σε βάρος του δημοκρατικού δικαιώματος της διαδήλωσης", αποφάνθηκαν οι δικαστές και τώρα θα επιτραπεί στους διαδηλωτές να πλησιάσουν μέχρι και 200 μέτρα στο συρμάτινο τείχος.

Στα διάφορα μέτρα καταστολής που έχουν ληφθεί συμπεριλαμβάνονται:

> Κατασκευή ενός τεράστιου συρμάτινου τείχους μήκους 12 χιλιομέτρων περιμετρικά του Χάιλιγκενταμ.

> Συνέχεια του αποκλεισμού και εντός της θάλασσας σε μήκος 3,5 χιλιομέτρων

> Συχνές "επιχειρήσεις αρετής" σε καταλήψεις και κέντρα νεότητας σε δεκάδες πόλεις της Γερμανίας -όπου υποτίθεται ότι προετοιμάζονται "οι βίαιες διαδηλώσεις"

> Σωματικός έλεγχος των προσερχομένων (και των ποδηλάτων τους) στο Wichmannsdorf camp – κατασκήνωση των διαδηλωτών

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 7 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι εκτός των γνωστών συμμετεχόντων, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Βρετανίας, ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνίας και Ρωσίας, έχει προσκληθεί και η Βραζιλία, ως μεγάλη αναπτυσσόμενη χώρα ενώ τη σύνοδο θα «απασχολήσουν» και οι κλιματικές αλλαγές.

M.K. 4.6.2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: