1.6.07

Ο ΟΟΣΑ σπεύδει σε βοήθεια...

O ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), δημοσίευσε σε έκθεσή του με τίτλο «Οικονομική αποτίμηση της Ελλάδας για το 2007» στις 30.5.2007, τις απόψεις του για το πως πρέπει να κινηθεί η Κυβέρνηση για να καλυτερεύσουν οι δείκτες των οικονομικών μεγεθών.

Συνοπτικά στην έκθεση προτείνονται μια σειρά μέτρων τα οποία θεωρούνται αναγκαία για να βελτιωθεί η «απόδοση και ευελιξία» στην αγορά εργασίας ενώ, σύμφωνα με την φιλοσοφία των συντακτών της έκθεσης, επιλέγονται 5 βασικές δομικές προτεραιότητες για δράση και προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα για αυτές. Οι προτεραιότητες αυτές είναι:

  • η λήψη μέτρων κατά του φαινομένου των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων καθώς επίσης και η μείωση του ύψους των συντάξεων,
  • ο περιορισμός του εργατικού κόστους μέσω της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών αλλά και η μείωση των κατώτατων μισθών για να «διευκολυνθούν» οι νέοι να εισέλθουν στην αγορά εργασίας
  • οι πολιτικές προστασίας της απασχόλησης όπου προτείνεται η μείωση των αποζημιώσεων όσων εργαζομένων απολύονται και η παροχή φορολογικών μέτρων για την ενίσχυση των ασθενέστερων

καθώς επίσης και

  • Η λήψη μέτρων για την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς στον τομέα των μεταφορών (ακτοπλοϊκών, οδικών, σιδηροδρομικών, αεροπορικών)
  • Η μεταρρύθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης για την οποία οι ερευνητές του ΟΟΣΑ διατηρούν ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα του δημόσιου χαρακτήρα τους και εισηγούνται την σύνδεση της χρηματοδότησής τους με τον βαθμό αποδοτικότητάς τους καθώς φυσικά και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Περίληψη και βασικά σημεία της έκθεσης δημοσιεύονται στο site του ΟΟΣΑ

http://www.oecd.org/document/8/0,2340,en_2649_201185_38489288_1_1_1_1,00.html

Μ.Κ. 31.5.2007


Για την συγκεκριμένη έκθεση, η ΓΣΕΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση (δημοσιεύθηκε στην Ναυτεμπορική)

http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/05/31/1340806.htm) :

«Οι υποδείξεις του ΟΟΣΑ είναι απαράδεκτες μία προς μία από οικονομική και κοινωνική άποψη. Η ΓΣΕΕ απορρίπτει στο σύνολο της την έκθεση του ΟΟΣΑ και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι όποιος επιχειρήσει να περάσει τέτοιες πολιτικές θα συναντήσει την ενωμένη και σθεναρή αντίδραση όλων των εργαζομένων

Επί χρόνια ο ΟΟΣΑ προωθεί την εξωφρενική αντίληψη ότι για τα προβλήματα της οικονομίας την ευθύνη έχουν οι εργαζόμενοι και γι’ αυτό πρέπει να πληρώσουν με πρόσθετες απώλειες των δικαιωμάτων τους. Ουδεμία πρόταση υπάρχει που να αφορά υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Αντίθετα τα κέρδη τους όσο και τα δικαιώματα τους θεωρούνται απαραβίαστα.

Το άκρως επικίνδυνο είναι ότι αυτές οι νεοφιλελεύθερες επιλογές δικαιολογούνται ή υιοθετούνται από την Κυβέρνηση με συνέπεια να οδηγούμαστε σε μια νέα φάση μιας αντεργατικής επέλασης»


Δεν υπάρχουν σχόλια: