26.10.07

Να ιδρυθεί Ταμείο Ασφαλιστικής Αλληλεγγύης

Οι Δ. Στρατούλης, Αλ. Αλαβάνος, Ρ. Ρινάλντι και Γ. Θεωνάς παρουσίασαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για θεσμοθέτηση ειδικού αποθεματικού ταμείου για την κοινωνική ασφάλιση, ώστε να χρηματοδοτηθεί με νέους πόρους η κοινωνική ασφάλιση και τα ταμεία.

Αυτός ο νέος "κουμπαράς", όπως εξήγησε ο Δ. Στρατούλης θα είναι "κλειδωμένος τα επόμενα χρόνια και θα ανοίξει μετά το 2025 προκειμένου να στηρίξει τους νέους ασφαλισμένους και θα τροφοδοτείται από νέους πόρους που θα προέλθουν από τη μείωση των εξοπλισμών, τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, από τη φορολόγηση μερισμάτων και κινητών αξιών και από άλλους πόρους. Επίσης αυτό το ειδικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν θα συγκεντρώνει νέους πόρους που θα προέρχονται από αύξηση ή διεύρυνση της έμμεσης φορολογίας, από επιβαρύνσεις χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.
Το σύστημα βεβαίωσης και είσπραξης των νέων αυτοτελών πόρων θα πρέπει να είναι απλό, ασφαλές και να λειτουργεί σε μακροχρόνια βάση, αλλά και να μή παρέχει τη δυνατότητα στις μελλοντικές κυβερνήσεις μέσω χαριστικών ρυθμίσεων να μειώνουν τους θεσμοθετημένους πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα.
"Δεν διεκδικούμε πόρους από πολιτικές που εφαρμόζονται και για τις οποίες ζητάμε την κατάργησή τους π.χ. αποκρατικοποιήσεις ή διάφορα 'χαράτσια' που επιβαρύνουν τους καταναλωτές αγαθών και υπηρεσιών", υπογράμμισε ο Δ. Στρατούλης, προσθέτοντας: "Η διοίκηση του νέου Ταμείου θα αποτελείται κατά πλειοψηφία από εκπροσώπους των Ταμείων θα διαθέτει τα αναγκαία νομικά και διοικητικά μέσα για τη συλλογή και διεκδίκηση των θεσμοθετημένων πόρων. Οι πόροι θα απαλλάσσονται από παντός είδους φορολογία, ενώ τα ποσά που συγκεντρώνονται θα έχουν αποταμιευτικό χαρακτήρα με χρονικό ορίζοντα να εκταμιευτούν μετά το 2025 και θα επενδύονται σε ειδικά ομόλογα δημοσίου συνταξιοδοτικού σκοπού με επιτόκιο που προσαρμόζεται προς τα πάνω εάν υπάρξουν εκδόσεις ομολόγων του δημοσίου με ψηλότερα επιτόκια".

Στόχος 120 δισ. σε 50 χρόνια

Η πρόταση του "ειδικού ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης" ο ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζει ότι θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν μέσα στα επόμενα πενήντα χρόνια 150 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή χρειάζονται να προστεθούν στα 31 δισ. ευρώ και να φθάσει η συνολική περιουσία της κοινωικής ασφάλισης το 2057 τα 180δις ευρώ, όσα ακριβώς υπολογίζει και το ΙΝΕ/ΓΣΣΕ-ΑΔΕΔΥ ότι χρειάζονται για να ανταποκριθεί το σύστημα στις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της προς όλους τους ασφαλισμένους.
Οι νέοι πόροι μπορούν να εξευρεθούν από τη φορολόγηση επιχειρηματικών και τραπεζικών κερδών, συμβάλλοντας στην σταδιακή επιστροφή των απωλειών που έχουν υποστεί τα Ταμεία της κοινωνικής ασφάλισης εξαιτίας της διαχρονικής λεηλασίας τους από τις κυβερνήσεις, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και κάθε λογής κερδοσκοπία (άτοκες καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας, χρηματιστηριακός τζόγος, δομημένα ομόλογα κ.λπ.).
Οι νέοι φόροι μπορούν να προέλθουν:
*Από φορολόγηση των μερισμάτων των μετοχών και άλλων κινητών αξιών. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που δεν φορολογεί τα εισοδήματα φυσικών προσώπων που προέρχονται από μερίσματα και άλλες κινητές αξίες. Οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης επιβάλλουν συντελεστή φορολογίας στα εισοδήματα κεφαλαίου που κυμαίνεται από 15% έως 48%.
*Από σημαντική αύξηση της ειδικής φορολογίας που επιβάλλεται στις συναλλαγές μετοχών στο χρηματιστήριο (ο φόρος από 6 τοις χιλίοις μειώθηκε σε 3 τοις χιλίοις).
*Από τμήμα της ισχύουσας φορολογίας των τόκων των καταθέσεων.
*Από το 50% των προστίμων που επιβάλλονται για φοροδιαφυγή κατά τους φορολογικούς ελέγχους των επιχειρήσεων.
*Από το 50% των προστίμων που επιβάλλονται από το υπουργείο Εμπορίου ή από την Αρχή Ανταγωνισμού.
*Από πρόσθετη ειδική φορολόγηση όλων των επιχειρήσεων με δραστηριότητα γύρω από τα τυχερά παιχνίδια.
*Από τμήμα των προστίμων που επιβάλλονται για παραβιάσεις του ΚΟΚ.
*Από την φορολόγηση των εισοδημάτων που παράγονται από την περιουσία της Εκκλησίας.
*Από τμήμα της φορολόγησης της Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ). Τα "αδέσποτα" ακίνητα που περιέχονται μέχρι σήμερα στο Κράτος να αποδίδονται στο νέο Ταμείο.
*Από πρόσθετη ειδική φορολόγηση επί των κερδών των ασφαλιστικών εταιρειών. Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν διεκδικούν δαπάνες από τις ασφαλιστικές εταιρείες, όταν π.χ. σε περίπτωση ατυχήματος πελάτης ασφαλιστικής εταιρείας που από το συμβόλαιο του έχει δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον ιδιωτικό τομέα, κατά κανόνα προτιμάει να απευθυνθεί στα δημόσια νοσοκομεία, όταν είναι ασφαλισμένος και σε κάποιο δημόσιο ασφαλιστικό φορέα.
*Από τμήμα των ποσών που θα εξοικονομηθούν από τη μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών.

Τριμερής χρηματοδότηση

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του κεντρικού προβλήματος της υποχρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:
1. Την επαναθέσπιση της υποχρεωτικής τριμερούς χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης (κλάδου κύριας σύνταξης και κλάδου υγείας) για το σύνολο των ασφαλισμένων (2/9 εργαζόμενοι, 3/9 κρατικός προϋπολογισμός, 4/9 εργοδότες).
2. Αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών οργανισμών με βάση κριτήρια ασφαλούς και εγγυημένης απόδοσης μακριά από την λογική του χρηματιστηριακού ή άλλου τζόγου.
3. Καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής με πλήρη ασφάλιση ανασφάλιστων ή μερικώς ασφαλισμένων τμημάτων των εργαζομένων (αλλοδαποί, άτυπες - αδήλωτες ή ελαστικές μορφές απασχόλησης, προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης ανέργων, όπως τα stage).
4. Την αντικατάσταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης από θέσεις εργασίας πλήρους, σταθερής και ασφαλισμένης εργασίας.
5. Την αποπληρωμή των χρεών τόσο του κράτους (8,7 δισ. ευρώ επισήμως και 16 δισ. ευρώ ανεπισήμως) όσο και των ιδιωτών (3,2 δις ευρώ) προς την κοινωνική ασφάλιση.


Του Ανδρέα Πετρόπουλου. Δημοσιεύθηκε στην ΑΥΓΗ την 24.10.2007

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό βρήκε να σχολιάσει το ΚΚΕ για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ:
Σε διπλό ταμπλό ο ΣΥΝ

Λένε ότι δυο καρπούζια δε χωράνε στην ίδια μασχάλη... Να όμως που για τον «ΣΥΡΙΖΑ» όλα χωράνε. Και στην πρόταση για το Ασφαλιστικό που κατέθεσε χτες έκανε καθαρό ότι χωράει και το ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα ολόκληρο, με όλη την αντιασφαλιστική του πολιτική. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας Α. Αλαβάνος επανέφερε την πρόταση, λέγοντας ότι «θα συνεχίσουμε τις ενωτικές προσπάθειες (...) σε όποιον είναι διαθέσιμος». Και ακόμα ότι η πρόταση προς άλλες δυνάμεις του «δημοκρατικού χώρου της αντιπολίτευσης» έγινε «πιστεύοντας ότι ένα κοινό μέτωπο πολιτικό δημοκρατικό απέναντι στις επιλογές και στις κατευθύνσεις της κυβέρνησης (...) μπορεί να βάλει φραγμό και να οδηγήσει σε άλλη κατεύθυνση τις εξελίξεις».

Στην ίδια συνέντευξη ο Γ. Θεωνάς ισχυρίστηκε ανάμεσα σε άλλα ότι «οι κυβερνητικές κατευθύνσεις, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ αφορούν στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και την απαλλαγή του κράτους και του κεφαλαίου από το ασφαλιστικό κόστος...». Οτι «οι νόμοι 2084/1992 και 3029/2002 του ΠΑΣΟΚ, που υπερασπίζονται ακόμη τα δύο μεγάλα κόμματα, πρέπει να καταργηθούν...». Και ακόμα ότι «οι επιδιώξεις τόσο της κυβέρνησης όσο και του ΠΑΣΟΚ προσανατολίζονται στον πλήρη διαχωρισμό του κλάδου υγείας των ταμείων...». Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει στο ΠΑΣΟΚ να κάνουν μαζί ένα κοινό μέτωπο ενάντια στις αντιασφαλιστικές πολιτικές της κυβέρνησης. Να κάνει δηλαδή ένα μέτωπο με εκείνη την πολιτική δύναμη, που, όπως και η ΝΔ, προωθεί την ιδιωτική ασφάλιση. Με ένα κόμμα που υπερασπίζεται τους αντιασφαλιστικούς νόμους Σιούφα και Ρέππα και που επιβουλεύεται και τους κλάδους υγείας των Ταμείων (!) για να καταγράψουμε μόνο μερικά από τα αντιασφαλιστικά επιτεύγματα του ΠΑΣΟΚ.

Βεβαίως, είναι δικαίωμα του ΣΥΡΙΖΑ να πιστεύει ό,τι θέλει για το ΠΑΣΟΚ και να δημιουργεί μαζί του όποιο μέτωπο θέλει. Γίνεται όμως για μια ακόμα φορά ξεκάθαρο ότι, την ώρα που εξελίσσεται η νέα αντιασφαλιστική επίθεση, ο ΣΥΝ επιδιώκει να «βγάλει λάδι» το ΠΑΣΟΚ. Και το χειρότερο προσπαθεί να δικαιώσει διά της πλαγίου οδού όλη την αντιασφαλιστική πολιτική στη συνείδηση των εργαζομένων. Θολώνει τα νερά, φτιασιδώνει τον αντίπαλο των εργαζομένων, για τον απλούστατο λόγο ότι έτσι φτιασιδώνει και την αντιασφαλιστική πολιτική όπως π.χ. είναι ο νόμος Ρέππα. Πάνω σ' αυτό το νόμο οικοδομεί σήμερα η ΝΔ. Ολα τα παραπάνω δεν αντανακλούν τίποτα άλλο παρά την πάγια τακτική του ΣΥΝ. Να παίζει σε δύο ταμπλό. Να είναι και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα, υποβοηθώντας έτσι τα αντιλαϊκά σχέδια της εκάστοτε κυβέρνησης.


Δημοσίευμα του Γ. ΖΑΧ. στον Ριζοσπάστη 25.10.2007