25.4.07

Για τις εκλογές του ΕΚΑ

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες, είναι τυπικά και καταστατικά σωστό όταν γίνονται εκλογές για την ανάδειξη του Δ.Σ. της ΣΕΜΟΔ να γίνονται και παράλληλες εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας που αποτελεί την δευτεροβάθμια συνδικαλιστική έκφραση των εργαζομένων. Όταν τα πράγματα γίνονται με τον τυπικό τρόπο, τότε η συμμετοχή στις εκλογές του ΕΚΑ προσλαμβάνει, αναγκαστικά, τη δυναμική που έχει η συμμετοχή στις εκλογές του πρωτοβάθμιου συλλόγου.

Ο λόγος για τον οποίο πρέπει όλοι να συμμετέχουμε στις εκλογές του συλλόγου είναι προφανής (αν και η υψηλή αποχή στις τελευταίες εκλογές της ΣΕΜΟΔ θα έπρεπε να προβληματίσει περισσότερο την ηγεσία της ΣΕΜΟΔ). Η εργασιακή μας καθημερινότητα αλλά και το αβέβαιο μέλλον αναδεικνύουν προβλήματα που επιζητούν λύσεις. Για τις όποιες λύσεις ή αναζητήσεις λύσεων υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, νοοτροπίες, πολιτικές διαχείρισης, συνδικαλιστικές πρακτικές ή αγωνιστικές προτάσεις.

Για όλα αυτά καλούμαστε να επιλέξουμε συναδέλφους και παρατάξεις που εκφράζουν μια συνισταμένη όλων των παραπάνω. Η συμμετοχή στις εκλογές της ΣΕΜΟΔ μεταφέρεται πολλές φορές και στις εκλογές του ΕΚΑ με ένα ρουτινιάρικο τρόπο του στύλ. «…δεν βαριέσαι, αφού ήρθαμε μέχρι εδώ ας ψηφίσουμε και για το ΕΚΑ…».

Όμως, οι τρέχουσες εκλογές για το ΕΚΑ δεν είναι όπως οι προηγούμενες. Γίνονται ξεχωριστά και θα πρέπει να στηριχθούν, για την εξασφάλιση μιας ικανοποιητικής συμμετοχής, στην δική τους δυναμική

Υπάρχει όμως αυτή η διακριτή δυναμική;

Υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος για να συμμετάσχει κανείς στις εκλογές του ΕΚΑ;

Αν ο σκοπός για την όποια συμμετοχή στις εκλογές του ΕΚΑ είναι η άμεση αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα του στενού εργασιακού μας περιβάλλοντος τότε σίγουρα αυτός ο σκοπός δεν θα ικανοποιηθεί με την συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία του ΕΚΑ.

Αν όμως (και έτσι πρέπει) μας ενδιαφέρει το γενικότερο συνδικαλιστικό και πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δημιουργούνται και αναπτύσσονται τα εργασιακά προβλήματα και οι όποιες προτεινόμενες λύσεις, τότε υπάρχει σοβαρός λόγος για να συμμετάσχει κανείς στις εκλογές του ΕΚΑ.

Για παράδειγμα, στον νέο Ν.2860 και ειδικότερα στο άρθρο 17 παρ. 8, καθορίζονται με Π.Δ. το σύστημα διοίκησης των ειδικών υπηρεσιών, τα θέματα αξιολόγησης, προαγωγής αλλά και της μισθολογικής εξέλιξης του προσωπικού.

Αυτή και μόνο η παράγραφος θέτει τέτοιον όγκο ζητημάτων (τί σημαίνει αξιολόγηση; ποιό είναι το μέλλον των συλλογικών συμβάσεων; κλπ) ώστε αν δεν υπάρχει γενικότερη σύνδεση με την εμπειρία του υπόλοιπου συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και μια πολιτική οπτική για το πώς πρέπει να λυθούν αυτά τα θέματα, η οποιαδήποτε πρακτική θα εξελιχθεί μόνο στα πλαίσια του συλλόγου και των επαφών μεταξύ των Δ.Σ. (εργοδότη - εργαζόμενου) και θα είναι «καμένη» από χέρι.

Θυμηθείτε τι έγινε με τις συμβάσεις αορίστου. Δεν βοήθησε βέβαια άμεσα το ΕΚΑ ή η ΓΣΕΕ για την επίλυση του προβλήματος αλλά χρειάστηκε μια ευρύτερη πολιτική και θεσμική στήριξη του αιτήματος μας. Χρειάστηκε το πρόβλημα μας να εκφραστεί με κοινωνικούς όρους, να καταδειχθεί δηλαδή, ότι το πρόβλημα δεν είναι στενά δικό μας αλλά αφορά σε ευρύτερες κατηγορίες εργαζομένων. Χρειάστηκε να απευθυνθούμε σε κομματικούς και πολιτικούς φορείς επιζητώντας και πολιτική και όχι μόνο τεχνοκρατική ή στενά νομικίστικη λύση. Γνωρίσαμε-μάθαμε πως στην ουσία τα προβλήματα για να λυθούν αποτελεσματικά δεν χρειάζονται απλά λύσεις αλλά πλαίσια λύσεων, αλλαγή τρόπου σκέψης, συμμαχίες και στρατηγικές, πράγματα δηλαδή που δεν τα προσφέρει το κοντόφθαλμο, το άμεσο, το βιαστικό και αυτό που εύκολα θεωρούμε αυτονόητο.

H συμμετοχή στις εκλογές του ΕΚΑ δεν προσφέρει άμεσες λύσεις, όμως δυναμώνει πολιτικά και ηθικά τον σύλλογο και αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος για να συμμετάσχουμε. Ένας σύλλογος που πράττει και κινείται μαζικά σε όλα τα πεδία είναι ένας «σοβαρός» σύλλογος και ένας υπολογίσιμος συνομιλητής. Η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές είναι από μόνη της ένα πολιτικό μήνυμα και περισσότερο από ποτέ, τώρα που το μέλλον μας συζητιέται στα υπουργικά συμβούλια. Ο τρόπος που θα συμμετέχουμε στις εκλογές του ΕΚΑ

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες, όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο θα συμμετάσχουμε στις εκλογές στηρίζοντας ένα ξεχωριστό ψηφοδέλτιο με τον τίτλο «ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΣΕΜΟΔ», δηλαδή ένα ψηφοδέλτιο που αποτελεί τμήμα της αντίστοιχης ευρύτερης συνδικαλιστικής παράταξης της ανανεωτικής, ριζοσπαστικής και οικολογικής αριστεράς που δραστηριοποιείται στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (http://www.apnet.gr/).

Η συγκρότηση της «ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ-ΣΕΜΟΔ» διεκδικεί την ανάδειξη αντιπροσώπων στο ΕΚΑ οι οποίοι θα συμμετέχουν στις διαδικασίες υποστηρίζοντας την «ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» στο ΕΚΑ.

Κατεβαίνουμε με αυτό το σχήμα στις εκλογές του ΕΚΑ γιατί δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποια λογική εξυπηρετεί ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και μάλιστα για το ΕΚΑ, έναν θεσμό που απαρτίζεται από συνδικαλιστικές παρατάξεις συγκεκριμένων πολιτικών κατευθύνσεων .

Στο συνέδριο του ΕΚΑ οι σύνεδροι (ακόμα και αυτοί των αυτόνομων από κόμματα παρατάξεων) τοποθετούνται κυρίως με τρόπο που καθορίζεται από αυτές τις πολιτικές τους και ιδεολογικές τους αναφορές και δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό.

Ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και κυρίως για τις εκλογές του ΕΚΑ θα είναι μια απλή συνάθροιση υποψηφίων, οι οποίοι μάλιστα και σύμφωνα με την συνδικαλιστική πεπατημένη ενώ τοποθετούνται επί παντός του επιστητού, πριν τις εκλογές, αποκρύπτουν με επιμέλεια τις ιδεολογικές και πολιτικές τους προτιμήσεις τις οποίες εκφράζουν αμέσως κατά τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Ούτε βέβαια μπορούμε να συμφωνήσουμε με την ηθικά σωστή αλλά πολιτικά αδιέξοδη άποψη πως ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να ψηφίσει αυτόν που θεωρεί πιο ικανό συνάδελφο για να μας εκπροσωπήσει, γιατί απλούστατα στο συνέδριο του ΕΚΑ δεν αναμετρώνται ατομικές ικανότητες και προσωπικές ιδιοσυγκρασίες αλλά πολιτικές, ιδεολογικές και συνδικαλιστικές απόψεις.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ, λοιπόν, την «Α.Π.» διότι πιστεύουμε στην ουσιαστική μείωση του ωραρίου εργασίας με πρώτο στόχο το πραγματικό 35ώρο.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ την «Α.Π.» διότι πιστεύουμε σε ένα πραγματικά αλληλέγγυο ασφαλιστικό σύστημα, χωρίς «πυλώνες» και ιδιωτικά συμπληρώματα. Με ασφαλιστικά ταμεία που διοικούνται από τους ίδιους τους εργαζόμενους τους .

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ την «Α.Π.» όχι μόνο γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να αμυνθούμε στις περίφημες «διαρθρωτικές» αλλαγές και στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και γιατί πρέπει να επιτεθούμε διευρύνοντας την έννοια του «δημόσιου αγαθού» και του δημοσίου χαρακτήρα της οικονομίας.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ την «Α.Π.» γιατί είμαστε αντίθετοι στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και στην μετατροπή του εργατικού δικαίου σε εμπορικό δίκαιο (Πράσινη Βίβλος της Ε.Ε.).

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ την «Α.Π.» γιατί δεν θέλουμε να εκπροσωπήσουμε μόνο τους εργαζόμενους της ΣΕΜΟΔ αλλά και να στηρίξουμε τους συνάδελφους που δουλεύουν στα διπλανά γραφεία από εμάς (Γραμματείες, info desks, βοηθητικό προσωπικό κλπ) και πληρώνονται με δελτίο, κάθε εξάμηνο.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ την «Α.Π.» γιατί διεκδικεί την Ενοποίηση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, γιατί διεκδικεί συστηματική λειτουργία του κοινού οργάνου ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και προώθηση κοινών τους λειτουργιών σε διάφορους τομείς (Διεθνή, Ευρωπαϊκά, Οργανωτική Ανάπτυξη κ.α), μέχρι την οριστική ενοποίηση τους.

Ο παραπάνω κατάλογος των θέσεων μας θα μπορούσε να συμπεριλάβει και άλλα πράγματα. Θα μπορούσε μάλιστα να αναγνωρίσει ότι «αντίστοιχες θέσεις» εκφράζονται από άλλους περισσότερο «αγωνιστικά» και με πλουσιότερο «επαναστατικό λεξιλόγιο». Η διαφορά δεν βρίσκεται στη διατύπωση των θέσεων, ούτε στις προθέσεις «όλοι τα λένε αλλά μόνο ορισμένοι τα εννοούν πραγματικά».

Σημασία έχει, κυρίως, το πολιτικό στίγμα δηλαδή η πολιτική μέθοδος που γεννά τρόπους να θέτει και να διεκδικεί αποτελεσματικά κανείς αιτήματα και γενικότερα εργασιακά δικαιώματα . Όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο πιστεύουμε πως ίδια είναι η πολιτική μέθοδος για να αντιμετωπιστούν τόσο τα γενικότερα εργασιακά και αναπτυξιακά ζητήματα όσο και τα πιο «δικά μας» συμφέροντα.

Η μέθοδος αυτή πρέπει να διαχωριστεί τόσο από μια «διαχειριστική» και «υπεύθυνη» συνδικαλιστική πρακτική που δεν μετακινεί όμως καθόλου τα όρια του εφικτού, όσο και από έναν, καλών προθέσεων βέβαια, αγωνιστικό ενθουσιασμό που μας βγάζει ασυναίσθητα εκτός πεδίου.

Η Εξουσία, αυτό που ονομάζουμε «εργοδοσία», «σύστημα» ή «κατεστημένο» και ο τρόπος που λειτουργεί στις μέρες μας, το κάνει να μην φοβάται, ούτε την ουτοπία ούτε τον ρεαλισμό. Εκείνο που απεχθάνεται είναι να αποδεικνύεις ότι αυτό που επαγγέλλεται είναι ανέφικτο και ότι αυτό που θεωρεί εφικτό έχει και άλλες διαστάσεις που δεν μπορεί όμως να σκέφτεται. Τελικά, εκείνο που έχει σημασία είναι να αποκαλύπτει κανείς ότι τα ιδιοτελή συμφέροντα της εργοδοσίας παρουσιάζονται ως το «γενικό καλό».

Όλοι όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο πιστεύουμε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ο σύλλογος πρέπει να βρει τρόπους να αναπτύξει μια νέα δυναμική. Το απαιτούν οι καιροί, η νέα προγραμματική περίοδος, η κυβερνητική φιλοσοφία για το δημόσιο, η κατάσταση της αγοράς εργασίας, τα οικονομικά δόγματα και οι μονόδρομοι που παρουσιάζονται ως αναπόδραστο μέλλον.

Για να το κάνουμε όμως αυτό θα πρέπει να ξεφύγουμε από την λογική της διαφύλαξης μιας ασαφούς «ενότητας»

Γιατί χρειάζεται να προχωρήσουμε μπροστά αντιμετωπίζοντας δυναμικά και χωρίς εφησυχασμό.-λόγω των συμβάσεων αορίστου χρόνου- την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στο εργασιακό μας περιβάλλον.

Γι’ αυτό λέμε όχι στις αποκαρδιωτικές «κοκορομαχίες» και ναι στις δυναμικές αντιπαραθέσεις θέσεων επί των ουσιαστικών ζητημάτων που μας απασχολούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: