10.11.07

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΣΕΜΟΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες.

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα σε σχέση με την εκπροσώπηση του συλλόγου στη Βουλή και το γενικότερο ζήτημα της θεσμικής συγκρότησης του συλλόγου μας, έχουμε να κάνουμε την ακόλουθη τοποθέτηση:

1. Η υπόθεση της εκπροσώπησης του συλλόγου είναι ζήτημα πολιτικό. Αφορά το σύνολο των μελών τόσο του Δ.Σ. όσο και του συλλόγου και δεν αποτελεί οφίτσιο κανενός.

2. Το εύλογο ερώτημα των συναδέλφων «γιατί τώρα τέτοια αμφισβήτηση του Προέδρου» απαντάται με το «γιατί τώρα πύκνωσαν οι αυθαίρετες και επικίνδυνες κινήσεις του» και αναφερόμαστε στην απαράδεκτη ανακοίνωση για την παράσταση στη Βουλή από τον Πρόεδρο, εν είδη προσωπικού ενδιαφέροντος του ιδίου για το μέλλον της ΜΟΔ και προσωπικών γνωριμιών του και όσα το τελευταίο διάστημα συνέβησαν για άλλα κρίσιμα θέματα (π.χ. Θεσσαλία, δικηγόροι κλπ).

3. Η πρόταση μομφής που κατατέθηκε από την Γραμματέα του Δ.Σ. δεν αποτελεί ενέργεια «κατάργησης» του Προέδρου ούτε πραξικοπηματική κίνηση εναντίον της όποιας πλειοψηφίας του Δ.Σ. αλλά έντονη αμφισβήτηση του. Είναι απόλυτο δημοκρατικό δικαίωμα της εφόσον διαβλέπει κινήσεις και λογικές που επιφέρουν πολιτική «ζημιά» στο σύλλογο. Υπεβλήθη στο πλέον αρμόδιο όργανο και πρωτοκολλήθηκε εγκαίρως. Συνάδελφοι - συναδέλφισσες, κανένας δε διαφωνεί με την ανάγκη ενότητας στο σύλλογο αλλά δεν μπορεί η «ενότητα» να αποτελεί την και την δικαιολογία για κάθε έλλειψη σοβαρότητας και κάθε πλεόνασμα πολιτικού αμοραλισμού. Μια τέτοια «ενότητα» δεν αποτελεί εργαλείο στα χέρια ενός μαχητικού συλλόγου.

4. Η ίδια η πρόταση μομφής ακολουθεί μια σειρά γεγονότα που αναδεικνύουν την προβληματική λειτουργία του Δ.Σ. και την άρνηση λήψης μέτρων για την βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης για τα θέματα τα οποία είναι κατεξοχήν της αρμοδιότητάς του. Πιο συγκεκριμένα:

· Υπάρχει πρόβλημα που χρονίζει όσον αφορά στην συγκρότηση του προεδρείου (αντικατάσταση Αντιπροέδρου) το οποίο έχει συζητηθεί και στη γενική συνέλευση.

· Υπάρχει πρόβλημα τακτικών συγκλήσεων του Δ.Σ. Αυτό σήμερα αποκτά ιδιαίτερη σημασία γιατί επίκειται η διαπραγμάτευση της νέας ΣΣΕ και δεν υπάρχει πια χρόνος ανοχής και υπομονής.

· Ιδιαίτερα για την παράσταση στην Βουλή υπήρξε άρνηση σύγκλησης Δ.Σ. απαραίτητο κατά την γνώμη μας για τον ορισμό των εκπροσώπων, την προετοιμασία της επιχειρηματολογίας και αντίστοιχων υπομνημάτων. Αντί αυτού υπήρξε η παρουσία του προέδρου στην επιτροπή με προσωπική του άρνηση να παρευρεθεί οποιοδήποτε άλλο μέλος του Δ.Σ., και με έκθεση απόψεων που όπως φαίνεται και από τα πρακτικά της βουλής απέχουν από τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και τις θέσεις του συλλόγου σε μεγάλο βαθμό. Είναι προφανές ότι οι αστοχίες περί ΑΣΕΠ

5. Η υπόθεση της ΕΥΔ - Θεσσαλίας δεν αποτέλεσε μια ιδιομορφία που λύθηκε στο πλαίσιο ενός καλού πνεύματος συνεννόησης. Αλλά και έτσι να είναι, η συνεννόηση αφορά μόνο την απόσυρση του εσωτερικού κανονισμού της συγκεκριμένης ΕΥΔ. Ο σύλλογος όμως, σε κάθε περίπτωση και ιδιαίτερα όταν εμφανίζονται ανάλογα φαινόμενα θα πρέπει να διασφαλίζει την ΣΣΕ που υπογράφει ως κόρη οφθαλμού και ως κοινή υπόθεση όλων των εργαζομένων και όχι μόνο των συγκεκριμένων που θίγονται από κάποιον εσωτερικό κανονισμό. Γι αυτό και οι ενέργειες του θα πρέπει να είναι προς τη γενική διασφάλιση των ΣΣΕ που υπογράφει, να έχουν παραδειγματικό χαρακτήρα και να μην εξαρτώνται από περιπτωσιολογικές παρεξηγήσεις, θετικές η αρνητικές διαθέσεις .

6. Όσον αφορά στο τι σύλλογος είμαστε και τι συνδικαλιστική λογική ακολουθούμε, αν δηλαδή θα είναι αυτός αποκλειστικά επικεντρωμένος στα αμιγώς εργασιακά μας θέματα ή αν αυτά θα εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο έχουμε να πούμε τα εξής:Είναι προφανές ότι ο σύλλογος μας δεν μπορεί να είναι αποκομμένος από τις κοινωνικές διεργασίες ιδιαίτερα εφόσον είναι ο κατεξοχήν σύλλογος που τα μέλη του έχουν ως αντικείμενο τις αναπτυξιακές διαδικασίες της χώρας. Από την άλλη είναι προφανές ότι ή ο συγκεντρωτισμός και η αντίστοιχη αποδυνάμωση των περιφερειών επηρεάζουν τον ρόλο και την εργασιακή σχέση των συναδέλφων και ιδιαίτερα των ΠΕΠ. Η πολυπλοκότητα των διαδικασιών, οι διαδικασίες συγκρότησης των ΑΟΠ, είναι και αυτά εργασιακά θέματα καθότι επηρεάζουν τόσο το καθεστώς όσο και την ίδια την φύση της εργασίας μας. Σε αυτά τόσο ο σύλλογος όσο και το Δ.Σ. έχει πάρει θέση και δεν μπορεί να αφαιρούνται ή να παραβλέπονται κατά το δοκούν. Αν όμως μείνουμε αποκλειστικά στα στενά οικονομικά εργασιακά τότε – σε τελευταία ανάλυση - υποβαθμίζεται η ίδια η λειτουργία και ο ρόλος του συλλόγου. Αυτή η αντίληψη οδηγεί στη δημιουργία ad hoc επιτροπών που θα συναντάνε την εργοδοσία κατά περίπτωση και όχι μέσα σε ένα συνολικό εργασιακό πλαίσιο. Αυτή η λογική δημιουργεί μεγαλύτερους κινδύνους ιδιοτελών – παραταξιακών συμφερόντων και καταργεί την έννοια του συλλόγου. Επίσης οδηγεί σε κινδύνους που σχετίζονται με την καλή διάθεση του κάθε καλοθελητή «εκπροσώπου» των εργαζομένων, σε λύσεις στους διαδρόμους κ.λ.π.. Και αυτή την λογική ο σύλλογος την έχει απορρίψει με την μέχρι σήμερα δράση του.

7. Κατά την άποψή μας επειδή τα προκύψαντα ζητήματα είναι κατεξοχήν πολιτικά θέματα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται πάντα με την καταφυγή σε μια ασαφή έννοια ενότητας. Υπάρχει ανάγκη όλα αυτά να λυθούν τώρα, και τουλάχιστον πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την νέα Σ.Σ.Ε. Δεν μπορεί τα προβλήματα λειτουργίας του Δ.Σ. να εκκρεμούν και να κουκουλώνονται με την επίκληση της Ενιαίας εκπροσώπησης. Γιατί ενιαία έκφραση δεν σημαίνει συνονθύλευμα απόψεων αλλά ΣΥΝΘΕΣΗ μετά από ώριμη και ουσιαστική συζήτηση και διάλογο.

Αυτόνομη Παρέμβαση Σ.Ε. ΜΟΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: