31.12.07

Προσθέτει χρόνια ο Σιούφας, κόβει συντάξεις ο Ρέππας

"Μποναμάς" με αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων περιμένει από την 1.1.2008 χιλιάδες ασφαλισμένους, ιδιαίτερα από τους χώρους των τραπεζών, των ΔΕΚΟ και του δημοσίου, απόρροια της υλοποίησης διατάξεων των Νόμων Ρέππα (3029/02) και Σιούφα (2084/92).

Με βάση τον Νόμο Σιούφα αυξάνεται κατά ένα εξάμηνο το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους συμπληρώνουν τα απαιτούμενα για τη θεμελίωση δικαιώματος έτη ασφάλισης το 2008. Πρόκειται για τα γνωστά εξάμηνα που προστίθενται σταδιακά τα τελευταία 15 χρόνια σε εφαρμογή του νόμου 2084 του 1992. Η συγκεκριμένη αλλαγή αφορά 7 ομάδες ασφαλισμένων από 7 συνολικά ταμεία κύριας ασφάλισης.
Για παράδειγμα, ασφαλισμένη στο ΤΣΠΕΑΘ, μητέρα ανηλίκου που συμπλήρωσε το 2007 τη 15ετία θα συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 49,5 ετών με βάση το όριο που προβλεπόταν το έτος αυτό.
Επίσης προβλέπεται βάσει του ίδιου νόμου αύξηση των ετών ασφάλισης για συνταξιοδότηση. Πρόκειται και στην περίπτωση αυτή για τα γνωστά εξάμηνα που προστίθενται κάθε χρόνο, σε εφαρμογή του νόμου 2084 του 1992, στα έτη ασφάλισης που απαιτούνται για κάποιον ασφαλισμένο ή ασφαλισμένη προκειμένου να θεμελιωθεί το συνταξιοδοτικό δικαίωμα.


Μείωση συντάξεων 1% κάθε χρόνο

Επίσης από την 1.1.2008 θα "τρέξει" η αλλαγή του υπολογισμού των συντάξεων με βάση τον \Νόμο Ρέππα\. Έτσι μέσα σε μια δεκαετία (από το 2008 έως το 2017) το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων θα φθίνει από το 80% στο 70% (δηλαδή το 2017) και αυτό αφορά τους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες και Δημόσιο, ενώ η βάση υπολογισμού της σύνταξης αλλάζει και από τον τελευταίο μισθό θα υπολογίζεται στον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.
Ετσι για κάποιον ασφαλισμένο που θα συνταξιοδοτηθεί μετά την 1/1/2008, τα έτη ασφάλισης που έχουν συμπληρωθεί μέχρι 31/12/2007 θα υπολογισθούν με βάση ό,τι ισχύει σήμερα, δηλαδή με βάση τον τελευταίο μισθό, και με ποσοστό αναπλήρωσης 80%. Για τα χρόνια που θα συμπληρωθούν μετά την 1/1/2008 σταδιακά σε δέκα χρόνια το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται από το 80% στο 70%.
Ως αποδοχές πάντοτε για τα έτη μετά την 1/1/2008 λαμβάνονται, για όσους αποχωρήσουν από 1/1/2008 έως 31/12/2012, ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών των μηνών που έχουν διανυθεί μέχρι και τον προηγούμενο μήνα από την υποβολή της αίτησης. Από 1/1/2013 και μετά ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας.

Οι ενοποιήσεις

Το νέο ασφαλιστικό τοπίο από το 2008 διαμορφώνεται κυρίως από τις ενοποιήσεις ταμείων που προβλέπεται να ενταχθούν στο ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Νόμος Ρέππα που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει.
Τα περισσότερα από τα ταμεία αυτά είναι ελλειμματικά και η ένταξή τους (χωρίς αναλογιστικές μελέτες) προβλέπεται να επιβαρύνει το ΙΚΑ με περισσότερα από 1 δισ. ευρώ!
Οι ενοποιήσεις αφορούν τα ταμεία ΟΤΕ, Εθνικής Τράπεζας, ΕΤΒΑ, εταιρείας "Η Εθνική" και ΗΣΑΠ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΙΚΑ έχει επιβαρυνθεί ήδη από προηγούμενες εντάξεις (με βάση τις ίδιες διατάξεις) των ταμείων της Αγροτικής, του ΤΑΥΣΟ και του ταμείου της Ιονικής με τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ!
Να σημειωθεί ακόμα ότι ο κατάλόγος της χρέωσης του ΙΚΑ δεν σταματάει εδώ.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομίας \Γ. Αλογοσκούφης\ με επείγουσα τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο επιχειρεί να εντάξει το ταμείο Αλληλοβοήθειας της Alpha Bank στο ΕΤΑΤ και στο ΙΚΑ βασιζόμενος σε μελέτη που υποεκτιμά τις υποχρεώσεις της τράπεζας κατά 1,1 δισ. ευρώ, προκαλώντας ακόμα και την παρέμβαση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.
Το ταμείο όμως της Alpha δεν είναι το πρώτο που εντάσσεται στο ΕΤΑΤ με υποεκτιμημένες τις υποχρεώσεις του. Έχει προηγηθεί το ταμείο της Εμπορικής, της Αγροτικής, ενώ επίκειται και η ένταξη του ταμείου της Εθνικής που, σύμφωνα με πληροφορίες αντί των 2,2 δισ. ευρώ που οφείλει η τράπεζα, η αναλογιστική μελέτη περιορίζει αυτές τις οφειλές στα 500 εκατ. ευρώ!
Συνολικά από τις υποεκτιμημένες μελέτες για την υπαγωγή των ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΕΤΑΤ και στο ΙΚΑ η κυβέρνηση χαρίζει 4 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες (ή 2% του ΑΕΠ) φορτώνοντας αντίστοιχα το ΙΚΑ και τον προϋπολογισμό, δηλαδή τους ασφαλισμένους και ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους για τους οποίους υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται, κάνοντας λόγο για "ανισότητες και αδικίες".
Του Ανδρέα Πετρόπουλου. Δημοσιεύθηκε στην ΑΥΓΗ την 28.12.2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: