4.8.07

Συμμαχία και συγκρούσεις για το περιβάλλον

Τη διαμόρφωση συμμαχίας μεταξύ πολιτών, κομμάτων, μαζικών κοινωνικών φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων που θα δίνει μάχες και θα συγκρούεται για την υπεράσπιση και το σεβασμό του περιβάλλοντος ζήτησε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους διευθυντές της Greenpeace - Ελλάς Ν. Χαραλαμπίδη και του WWF Δημ. Καραβέλα. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ασ. Ξηροτύρη.
Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στο Ελληνικό, ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι "το κράτος δεν διαθέτει αίσθηση οικολογικής νομιμότητας" και παρατήρησε ότι "μιλάμε για εξοικονόμηση ενέργειας και το κράτος προωθεί το ενεργειακό μοντέλο του Βωβού". Ο Αλ. Αλαβάνος ανέφερε ακόμη ότι "έχω διαπιστώσει ότι υπάρχουν δικαστές οι οποίοι διακατέχονται από οικολογική συνείδηση και έχουμε και το θετικό παράδειγμα του Ε' τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά αυτή η οικολογική συνείδηση δεν έχει διαποτίσει την πλειονότητα των δικαστών και των εισαγγελέων".
Επίσης, ο Αλ. Αλαβάνος υπενθύμισε ότι "η οδηγία για τα ύδατα έχει περάσει από το 2003, αλλά δεν έχει εφαρμοσθεί τίποτε" ενώ η Ασ. Ξηροτύρη σημείωσε ότι "έχει βγάλει αράχνες η οδηγία για τα κτίρια. Δεν υπάρχει ανταπόκριση, είναι απογοητευτικό" και σημείωσε ότι "δεν συγκαλείται η επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής".
Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των δύο περιβαλλοντικών οργανώσεων τόνισαν ότι απαιτείται η ριζική αλλαγή της νοοτροπίας όλων μας και διεπίστωσαν "αγανάκτηση ενός μεγαλύτερου μέρους των πολιτών για τα περιβαλλοντικά θέματα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν", αλλά παρατήρησαν με απογοήτευση ότι "η κυβέρνηση άφησε απ' έξω όλη την κοινωνία ακόμη και για την αποκατάσταση της Πάρνηθας".
Μετά το πέρας της συνάντησης των δύο μερών, ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι "ενώ ο πλανήτης ασχολείται με το θέμα του φαινομένου του θερμοκηπίου και μειώνει τους ενεργειακούς ρύπους ή προστατεύει τα δάση του, στην Ελλάδα γίνεται το εντελώς αντίθετο. Νομίζω ότι το σκάφος έχει λάθος πορεία και πρέπει να υπάρξει αλλαγή 180 μοιρών".
Από την πλευρά τους, ο Ν. Χαραλαμπίδης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι "οι κλιματικές αλλαγές είναι εδώ, οι πυρκαγιές είναι εδώ, δεν είναι ένα τυχαίο συμβάν, είναι μία αναμενόμενη καταστροφή", ενώ ο Δημ. Καραβέλας υπογράμμισε ότι "τώρα όσο ποτέ νομίζω ότι το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα όχι μόνο για την κοινωνία, αλλά και για τον πολιτικό κόσμο".

του Βασίλη Βενιζέλου, δημοσιεύθηκε στην ΑΥΓΗ την 3.8.2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: